Laser therapie (HPL) bij paarden

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen op stal, een paard met een peesblessure dat behandeld wordt met lasertherapie. Het ziet er niet heel spectaculair uit: De behandeling duurt maar kort en het paard lijkt er niets van te merken.. Maar de resultaten zijn vaak wel spectaculair te noemen! Niet alleen bij peesblessures, maar ook bij wonden, mok, artrose, oude littekens, kapotte mondhoeken en spierproblemen. Hoe werkt lasertherapie nu eigenlijk?

Wat is laser?

Laser is een afkorting die staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, in het Nederlands: lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Het is een lichtbron die een smalle bundel licht voortbrengt in een bepaalde kleur. De laser die gebruikt wordt voor therapiedoeleinden heeft meestal een infrarode kleur, of iets wat daarbij in de buurt ligt.

Fotobiostimulatie

Door met een laser op weefsel te schijnen wordt er een proces in gang gezet wat fotobiostimulatie wordt genoemd. Het licht komt diep in de cellen van de (beschadigde) weefsels terecht. Daar wordt het opgenomen door het deel van de cel dat energie produceert: de mitochondriën. Het gevolg is een verhoogde energie (ook wel ATP)-productie. Dit zorgt voor een verbetering van de doorbloeding zodat er zich lokaal een hele reeks aan processen voltrekt die gunstig zijn voor het herstel: toename van zuurstofaanvoer, beter afvoeren van afvalstoffen, afname van zwelling, verbetering van de lymfestroom en productie van endorfines, ook wel de lichaamseigen pijnstiller genoemd.

HPL laser behandeling paard Ramona Schalkwijk

Dit alles zorgt ervoor dat weefsel zich daadwerkelijk sneller en beter herstelt. Bij een sterke (class IV) laser kan dit proces tot op wel 7 centimeter diep plaatsvinden! De behandeling is pijnvrij en niet belastend voor het omliggende weefsel.


Een laser behandeling is pijnvrij en niet belastend voor het omliggende weefsel


Bij welke problemen kan lasertherapie ingezet worden?

Zoals hierboven beschreven zet laser de energieproductie in de cel aan; in alle cellen van alle weefsels! Theoretisch heeft laser dus een positieve invloed op alle beschadigde weefsels zoals spieren, botten, pezen, zenuwweefsel en huid. Het meeste bewijs echter is op dit moment te vinden voor behandeling bij peesproblemen, wonden en spierproblemen, maar de praktijk leert dat de toepassing veel breder is. In sommige gevallen is de aanwezigheid van pijn zo’n belemmering voor herstel en normaal bewegen dat ook de pijndemping een heel belangrijk effect van lasertherapie is. Echter, bij bijvoorbeeld peesletsel is er direct na de behandeling wel sprake van een duidelijke pijndemping, maar laat het daadwerkelijke peesherstel nog iets langer op zich wachten. Om goed te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan is het belangrijk de behandeling alleen te laten uitvoeren door een kundig persoon, zoals een dierenarts of fysiotherapeut, die je precies kan uitleggen wat je wel en niet kunt doen met jouw paard, om opnieuw beschadigen van de pees te voorkomen. En hoe positief lasertherapie werkt op beschadigd weefsel, zo desastreus is het voor de ogen. Zorg dus echt dat je iemand laat komen met verstand van zaken, die de veiligheidsregels in acht neemt.

Lasertherapie is zeer breed inzetbaar: wondgenezing, peesblessures, spierproblematiek en ga zo maar door


Is lasertherapie dan symptoombestrijding?

Vanwege het duidelijk pijnstillende effect zou de criticaster zich dit kunnen afvragen. Het antwoord is: nee! Zoals hierboven beschreven heeft lasertherapie een positief effect op het herstelproces van het weefsel op celniveau en worden hier fantastische resultaten mee bereikt. Wel is het noodzakelijk om lasertherapie, net als bijna alle andere interventies en therapieën, in een grotere context te plaatsen. Het zal iedereen duidelijk zijn dat het niet zinvol is te blijven laseren op een huidbeschadiging op de rug, veroorzaakt door een slecht passend zadel, zonder het zadel aan te passen. Maar ook bij kapotte mondhoeken loont het om verder te kijken dan de pasvorm van het bit en hoofdstel. Oorzaken kunnen namelijk ook te vinden zijn in trainingsmethoden of blokkades in de rug. Zelfs bij een acuut lijkende peesblessure is het goed om je af te vragen of er niet een periode van overbelasting aan vooraf is gegaan wat het paard vermoeid en het peesweefsel al verzwakt heeft.
De basis van een blessurevrij bewegend paard met optimale prestaties blijft altijd: een fitte, soepele ruiter, die samen met een soepel en gezond paard traint met respect voor diens leeftijd, niveau en anatomie.

Dit artikel is geschreven door dierenfysiotherapeut Ramona Schalkwijk

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Laser_(licht)
HU, 2003, Reader Fysiothechniek, opleiding Fysiotherapie
Riegel&Pryor, 2008, Clinical Overview and Applications of Class IV Therapy Lasers
Riegel&Sepion, 2007, Laser Therapy for the Equine Athlete


HPL laser behandeling paard Ramona Schalkwijk (2)